CEMILAN atau KUDAP-KUDAPAN DARI INDONESIA YANG KITA TIDAK TAHU.

Sumber: Mantra Sukabumi
oleh Farah Hazwani


Sumber: Mau Belajar Apa
Pempek adalah sejenis kek ikan yang mempunyai savoury taste dan diperbuat daripada isi ikan dan tepung ubi. Ianya boleh didapati dalam pelbagai jenis bermula dari Pempek kapal selam, pempek kulit, adaan, lenjer, pempek keriting dan banyak lagi. Pempek dimakan waktu panas dan dicicah dalam kuah cuka atau cuko yang ditaburi dengan hirisan timun. Cemilan ini adalah sangat popular di daerah Palembang.

Kerupuk kulit
Sumber: Berbagi tak pernah rugi
Makanan ini adalah sejenis keropok yang dibuat daripada kulit lembu. Ianya selalu dimakan bersama nasi atau satay. Pada zaman sekarang, untuk menarik peminat pembeli disekitar Indonesia ianya datang dengan bermacam perasan iaitu perisa rumpai laut, original, keju dan juga pedas. 

Sumber: YouTube
Berdasarkan page Cara Membuat, Gabin fla ialah sejenis kuih basah yang mempunyai rasa manis. Meskipun ianya adalah sejenis cemilan favourite sesetengah masyarakat di sana, namun ianya sukar untuk dijumpai. Selalunya meraka hanya buat sendiri di rumah. Yang unik tentang cemilan ini kerana ianya adalah biskut yang diapit dengan inti gabin kemudian digoreng.

Lidi
Sumber: Shopee
Cemilan ini adalah sejenis makanan instant yang diperbuat daripada mee kemudian diperisakan dengan perisa pedas, rumpai laut, keju dan macam-macam lagi. Ianya berbentuk seperti seikat spaghetti dan sangat popular dikalangan remaja.  

Murtabak 1 kilo cili 
Sumber :YouTube
Masyarakat Indonesia sangat menggemari makanan pedas, boleh dikatakan hampir semua makanan di sana harus ada rasa pedas. Jadi untuk cemilan ini adalah murtabak yang dibuat daripada tepung nipis seperti roti canai dan diletakkan inti letur dan cabai rawit yang banyak. 



Comments

Popular Posts